Qigong - Hälsa & TräningQigong är en kinesisk metod som inkluderar fysiska ställningar, olika andningstekniker och en stor portion fokus. Ordet qigong kommer från två kinesiska ord. Qi, vilket uttalas tji,  brukar översättas till att betyda en livskraft eller vital energi som flödar genom alla ting i universum.

Det andra ordet, gong, som uttalas precis som man tror, innebär att man odlar en energi inom sig. Denna metod används av utövare världen över för dess hälsofördelar, vilka inkluderar helande och en ökad vitalitet.

Utövandet av qigong kan klassificeras som kampigt, medicinskt eller spirituellt. Alla dessa tre stilar har en sak gemensamt: de innehåller en ställning (antingen en stationär sådan eller en med rörelse), andningstekniker och ett mentalt fokus. Vissa av övningarna syftar till att öka qi, medans andra övningar syftar till att använda det till att rena och hela kroppen, eller att bevara det. Qi kan också utstrålas för att hjälpa till att hela andra. Utövningen av qigong kan skilja sig åt. Inom begreppet ryms allt från mjukare stilar som till exempel tai chi till mer utåtriktade och kraftfulla stilar som exempelvis  Kung Fu. Qigongens ofta mjuka, försiktiga rörelser kan dock enkelt anpassas, vilket gör att även rörelseförhindrade personer och människor av alla åldrar kan utöva qigong.

Qigong som alternativ medicin

Likt andra metoder som syftar till att öka välbefinnandet, är qigong ingen universallösning, men är i praktiken en mycket effektiv metod för sjukvård. Vårdpersonal rekommenderar ofta qigong som en viktig del i alternativ och komplementär medicin. Qigong skapar en medvetenhet hos utövaren på ett sätt som traditionella träningsprogram inte gör. Qigongens mjuka, rytmiska rörelser bidrar till att minska stressen hos utövaren, bygga upp en uthållighet, öka vitaliteten och också förbättra kroppens immunförsvar. Det har också visat sig att qigong ökar kroppens kardiovaskulära funktion såväl som blodcirkulationen, matsmältningsfunktionen samt den lymfatiska funktionen. Genom att regelbundet utöva qigong, kan du återfå den ungdomliga vitaliteten, återhämta dig snabbare från sjukdom och bibehålla hälsan även högre upp i åldrarna.